Dagbesteding en -opvang voor mensen met psychiatrische problemen

De rust en regelmaat op de boerderij, de omgang met het boerengezin, het deel uitmaken van een kleine en positief ingestelde gemeenschap, actief zijn zonder de druk van ‘het moeten’ te ervaren; voor veel mensen met een psychiatrische aandoening of een verslavingsachtergrond is de zorgboerderij een uitkomst. De zorgboerderij kan zelfs goed helpen bij re-integratie in de maatschappij en de toename van het gevoel van eigenwaarde.

De diversiteit aan activiteiten, het vaste ritme van de werkzaamheden én de ruimte op de zorgboerderij en haar omgeving doen de mensen van de dagbesteding goed.

mensen met een psychiatrische aandoening 1

Het verhaal van Dick:

Als ik ’s-Avonds moe thuis kom van de dagopvang van de zorgboerderij, ruik ik de lucht nog en heb ik echt een voldaan gevoel. De dag begint stipt op tijd met de beesten. Nog voor de koffie geef ik de koeien voer en de schapen vers stro. Ze wachten echt op je en ik wil altijd even snel kijken of er misschien een kalf geboren is.

Geen druk op de dagopvang van de zorgboerderij

Verder doe ik van alles op de dagbesteding van de zorgboerderij, net waar ik zin in heb of hoe de dag verloopt. We werken nu met zijn allen aan een kas. We hebben net weer een paar planken geschilderd. Het maakt niet uit wanneer hij klaar is. Dat vind ik heel prettig. Ik kan er gewoon plezier aan 

beleven zonder dat er druk achter zit.

Waardering van de zorgboeren

Als ik zin heb om even alleen te zijn, is er altijd wat te doen op het land van de zorgboerderij. Dan ga ik wilgen knotten, kijken of de zwanen al een nest hebben of de schapen tellen. Ik voel me prettig hier. Ik doe nuttig werk en dat is toch iets heel anders dan ergens een ‘bezigheid’ zoeken. De dieren waarderen het dat ik ze verzorg. De boer is blij met mijn hulp. Maar tegelijkertijd staat er geen druk op. Stress is er niet. Alles mag, niets moet op de zorgboerderij.

Sterker en rustiger door de dagbesteding op de zorgboerderij

In het paar weken dat ik nu op de zorgboerderij kom, is er zeer veel gebeurd; ik voel me lichamelijk sterker en mijn hoofd is rustiger. En ik heb de natuur opnieuw ontdekt. Weet je wat een kick het is als je een lammetje geboren ziet worden?

mensen met een psychiatrische aandoening 1

Zoek een zorgboerderij