Zorgboerderij Sela in Noordeloos

Doelgroep

De christelijke zorgboerderij Sela – de naam komt uit de bijbel en betekent ‘rust’ – is voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar met een verstandelijke of lichamelijke beperking of kinderen met autisme. Zorgboerin Els van der Ham: “We dachten dat deze naam wel toepasselijk was: we gunnen vanuit onze levensovertuiging de kinderen een beetje rust in het leven.”

ik wil meer informatie

Welke zorg bieden wij en wanneer?

Zorgboerderij Sela is open op woensdag, vrijdag en zaterdag. Op dit moment is het niet mogelijk om te blijven logeren, omdat het maximale aantal logeerplekken bereikt is.

openingstabel_sela.jpg

Wat treft u aan op zorgboerderij Sela?

Zorgboerderij Sela is een melkveehouderij met zo’n zeventig stuks koeien en dertig stuks jongvee. Daarnaast zijn er kippen en konijnen. Wie het wil, kan een eigen konijntje ‘adopteren’ en verzorgen. En er is een verschrikkelijk schattige poes, die zich bijna alles laat welgevallen.

Buitenactiviteiten

Alle voorkomende werkzaamheden in de stal: melkstal schoonmaken, de kalfjes opstrooien, zaagsel-emmers vullen voor de boer, de stal bijvegen. De konijnen en kippen verzorgen en er is daarnaast een grote moestuin waarmee de cliënten aan de slag kunnen. “We hebben ook skelters, traptrekkers, een zandberg, een trampoline en schommels,” vertelt Els van der Ham, “de kinderen kunnen hun energie denk ik wel kwijt.”

Binnenactiviteiten

De stal is overdekt, dus daar kan gewoon gewerkt worden. Maar er zijn ook drie schoolborden aan de binnenkant van de staldeuren die gebruikt kunnen worden en er zijn allerlei spelletjes te doen of je kunt iets bakken.

Hoe ziet een dag eruit?

’s Morgens begint de dag om een uur of negen met wat drinken en een koekje. Dan wordt de ochtendplanning doorgenomen aan de hand van pictogrammen. De werkzaamheden in de stal zijn het eerst aan de beurt en van lieverlee trekken de kinderen naar buiten om de andere dieren te verzorgen. Rond elf uur is er een moment van ontspanning met wat drinken. Om half een wordt er gegeten en wordt het middagprogramma doorgenomen. Daarna even lekker bewegen door bijvoorbeeld een wandeling te maken. Van twee tot drie uur is er vrij spel, daarna wordt er weer wat gedronken. Tot half vijf kan in de tuin gewerkt worden of de konijnen verzorgd worden.

ik wil meer informatie

Waarom zorgboerderij Sela begonnen?

“We wilden ons ook op een andere manier nuttig inzetten,” vertelt Els van der Ham. Op de boerderij is genoeg te doen, maar nu de kinderen allemaal naar school zijn, zocht Els iets extra’s. En omdat ze kinderstemmen op de boerderij miste en een van haar dochters zelf ook naar een zorgboer gaat, besloot ze zich aan te melden als zorgboer. “In het verleden hebben we wel eens een gehandicapte jongen en een gehandicapt meisje opgevangen en dat ging heel goed en ik vond het ontzettend leuk.” Zorgboerderij Sela is bewust kleinschalig, zodat Els de kinderen de aandacht kan geven die ze nodig hebben.

Rolstoelen

Het erf is verhard, in huis zijn geen drempels, maar er is geen speciaal rolstoeltoilet aanwezig.

Vervoer

De cliënten komen met eigen vervoer, maar er is altijd overleg mogelijk over het halen en/of brengen.

Begeleiding

Omdat Sela een kleinschalige zorgboerderij is, kunnen er maximaal vijf kinderen per dag terecht. De begeleiding doet Els van der Ham in principe alleen aangevuld met, mocht het nodig zijn, haar oudste dochter of een vrijwilliger.

Kwaliteitskeurmerk

Els van der Ham is bezig met het behalen van het Kwaliteitskeurmerk Zorgboerderijen.

ik wil meer informatie

Contactgegevens

Zorgboerderij Sela
Fam. van der Ham
Tiendweg 6
4225 PN Noordeloos
06 - 24 39 08 38 (Els v.d. Ham)
wvanderham@kliksafe.nl

 2207  2015 11 02 16 20 53 skelter 

Zoek een zorgboerderij

Christelijke zorgboerderij Sela

Christelijke zorgboerderij Sela