Plantport Boskoop-kweeksmakelijk in Boskoop

Doelgroep

Op Plantport Boskoop-kweeksmakelijk is plek voor verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapte  jongeren. Vanaf ongeveer 14 jaar tot 18 jaar.

Welke zorg bieden wij en wanneer?

Plantport Boskoop-kweeksmakelijk is alle werkdagen open.

zorgboerderij_bij_bram_ameide.png

Wat treft u aan op zorgkwekerij Plantport Boskoop-kweeksmakelijk?

Directeur Jan Kalkman van Plantport Boskoop-kweeksmakelijk, de kwekerij die gevestigd is op de Proeftuin van Holland, vertelt enthousiast over het 10 hectare grote perceel. Er is een siertuin in de vorm van een park met daarin een nog te bouwen restaurant. Er komen woonbootjes die fungeren als recreatiewoningen en een hotelkamer. Het hoofdgebouw, een oude loods, is omgebouwd tot boerenschuur mét landwinkel (open voorjaar 2017). Er is een pluktuin, een deels biologische kwekerij en er worden, in samenwerking met een zorgaanbieder, woningen gebouwd voor mensen met een beperking. “Het is de bedoeling dat de mensen die daar wonen, ook bij ons komen werken,” vertelt Jan.

ik wil meer informatie

Buitenactiviteiten

Er is hovenierswerk in de siertuin en er zijn onderhoudswerkzaamheden aan de woonbootjes. Cliënten kunnen ook in de pluktuin en de kwekerij werken.

Binnenactiviteiten

In de landwinkel in het hoofdgebouw kunnen hand- en spandiensten worden verleend, in de kas zijn werkzaamheden m.b.t. het kweken van onder meer (biologische) kruiden, aardbeien, avocado’s en papaya’s. In het restaurant is een keuken waar ook gewerkt kan worden.

Hoe ziet een dag eruit?

De cliënten komen om 9.00 uur binnen. De ontvangst is in de centrale keuken. Dan wordt de dag doorgenomen met de begeleider en worden de opdrachten besproken. Daarna omkleden en “dan kan het spel beginnen,” aldus Jan. Om 10.15 is er een koffiepauze en om 12.30 uur wordt er geluncht. “Er zijn wellicht cliënten die gebaat zijn bij zo min mogelijk prikkels. Zij kunnen afgezonderd eten. De rest eet in een zaal boven de keuken.” Om 13.15 gaat iedereen weer aan het werk, om 15.00 uur is er nogmaals een koffiepauze en om 16.30 uur is de dag ten einde.

ik wil meer informatie

Waarom zorgkwekerij Plantport Boskoop-kweeksmakelijk begonnen?

Jan: “Wij willen maatschappelijk zinnig bezig zijn verenigen met het aangename, en cliënten die niet zo makkelijk op de arbeidsmarkt terecht kunnen een werkplek bieden. Waar wij vervolgens voordeel van hebben, omdat zij arbeid voor ons verrichten. We willen ze echt op weg helpen.” Jan Kalkman kwam zelf bij de Proeftuin van Holland terecht omdat hij een zoon heeft met een beperking. Na jaren in cliëntenraden te hebben gezeten kwam dit grote project op zijn pad. Hij heeft geen opleiding in de zorg, maar is altijd een betrokken buitenstaander geweest, die zijn (praktijk)ervaring volledig benut nu hij directeur is van Plantport Boskoop-Kweeksmakelijk, die gevestigd is op de Proeftuin van Holland.

Rolstoelen en rollators

Plantport Boskoop-kweeksmakelijk is geschikt voor rolstoelen en rollators.

Vervoer

Cliënten komen op eigen gelegenheid naar Plantport Boskoop-kweeksmakelijk.

Begeleiding

“We beginnen met een groep van vijf à zes cliënten,” zegt Jan, “we willen dan groeien naar drie groepen en later uitbreiden naar vijf groepen.” Per groep is een begeleider in dienst.

Kwaliteitskeurmerk

Plantport Boskoop-kweeksmakelijk is bezig met het behalen van het Kwaliteitskeurmerk Zorgboerderijen.

ik wil meer informatie

Contactgegevens

Plantport Boskoop-kweeksmakelijk
Jan Kalkman
Rijneveld 153
2771 XV Boskoop
Tel: 0172-235490
www.proeftuinvanholland.nl
www.plantportboskoop.nl

 img 2872

 p1050876

Zoek een zorgboerderij

Plantport Boskoop-kweeksmakelijk

Plantport Boskoop-kweeksmakelijk