Zorgbakkerij Peter van der Heul in Nieuwpoort

Doelgroep

Zorgbakkerij Peter van der Heul richt zich op jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking, of met een psychiatrische achtergrond. Sommigen stromen door vanuit zorgboerderij Karin’s Zonnestraal.

Welke zorg bieden wij en wanneer?

Dinsdag, donderdag, en vrijdag van 8.30 uur tot 18.00 uur, op woensdag van 8.30 uur tot 12.30 uur en op zaterdag van 8.00 tot 15.00 uur is de bakkerij open. De bakkerhulpen komen gewoonlijk van 9.00 tot 16.00 uur.

34 zorgbakkerij van der heul

Wat treft u aan op de bakkerij?

In zorgbakkerij Peter van der Heul wordt alles zelf gebakken, behalve groot brood. Dat kopen we in bij een andere bakker. Tompoezen en de nogakrul zijn de specialiteiten die iedereen zich ook nog herinnert van de vroegere bakkerij Van der Heul. Karin vertelt: ‘Mensen komen binnen en vragen: “Hebben jullie nog van die tompoezen van vroeger, met van die zware bakkersroom?” Natuurlijk, ze zijn een half pond het stuk. Dat vinden mensen geweldig. We werken met de ambachtelijke recepten van vroeger.’

Buitenactiviteiten

Er zijn vooralsnog geen buitenactiviteiten.

Binnenactiviteiten

Karin en Peter van der Heul vinden het belangrijk dat de jongeren iets doen wat ze leuk vinden. ‘We willen zorgen dat de kinderen met een beperking het bij ons naar de zin hebben,’ zegt Karin. En ze voegt er meteen aan toe: ‘Ik wil ze ook niet ‘vasthouden’ in de bakkerij, ik hoop dat ze doorstromen naar de gewone arbeidsmarkt.’

ik_wil_meer_informatie.jpg

Hoe ziet een dag eruit?

’s Morgen bij binnenkomst zijn er vaste rituelen die worden aangegeven op het pictobord: jas ophangen, handen wassen, je schort en shirt aantrekken, in een vaste structuur. De hulpbakkers beginnen niet ’s ochtends om 8 uur, dan zou de dag voor hen te lang duren. Ze beginnen om 9.00 uur, in alle rust, en gaan om 16.00 uur naar huis. Als de hulpbakkers binnenkomen, ligt de winkel al vol en kunnen ze meteen met de verkoop beginnen. Tussendoor worden broodjes en krentenbollen ingepakt, koekjes gebakken en allerlei andere nevenactiviteiten die op dat moment nodig zijn. ‘Op hun niveau en naar hun kunnen. Maar iemand met autisme kan bijvoorbeeld perfect gebakjes afmaken, want die doet dat elke keer precies hetzelfde. Zo heb je van elke beperking ook voordelen’, lacht Karin.

Waarom een zorgbakkerij begonnen?

Peters opa was bakker in Nieuwpoort, daarna zijn vader. Peter is 12 jaar geleden gestopt met zijn bakkerij, maar door het werk op de zorgboerderij ging het bakkersvak toch weer kriebelen. Van der Heul is een begrip. Aangezien Karin al zorgboerderij Karin’s Zonnestraal had, werd na een tijdje één en één twee. Het bakkersvak zit in de familie en in het bloed.

Rolstoelen en rollators

De bakkerij heeft een klein opstapje, dus klanten met een rolstoel of rollator kunnen naar binnen geholpen worden. Maar het is niet mogelijk om in de zorgbakkerij te werken als de cliënt rolstoelafhankelijk is.

Vervoer

Cliënten komen zelfstandig naar de bakkerij.

Begeleiding

Karin en haar man Peter begeleiden de bakkershulpen, daarbij geholpen door hun twee dochters – waarvan er één zelf een beperking heeft – en hun zoon. Er is vaak ook een stagiaire aanwezig.

Kwaliteitskeurmerk

Karin en Peter van der Heul hopen dit jaar het Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen te ontvangen.

ik_wil_meer_informatie.jpg

Contactgegevens

Zorgbakkerij Peter van der Heul
Binnenhaven 17
2965 AB Nieuwpoort 

Heeft u vragen over de producten van de bakkerij en niet over de zorg?
Bel dan naar: 0184 601 335

peter van der heul en elisebrood op de plankentekst op het raam

Zoek een zorgboerderij

Zorgbakkerij Peter van der Heul

Zorgbakkerij Peter van der Heul