Zorgboerderij De Bonte Shetlander Hoeve in Arkel

Doelgroep

Tamar en Eddie Kapitein van zorgboerderij De Bonte Shetlander Hoeve richten zich in eerste instantie op kinderen en jongvolwassen cliënten met ADHD, ADD en autisme. Maar ook jongeren met een verstandelijke beperking of jongeren die even tot rust moeten komen, zijn welkom. De boerderij is niet geschikt voor mensen met een zwaar lichamelijke beperking. “We kijken natuurlijk of iemand past in de groep en of de cliënt het leuk vindt bij ons.”

Welke zorg bieden wij en wanneer?

Zorgboerderij De Bonte Shetlander Hoeve is de hele week voor dagbesteding geopend, behalve op dinsdag en zondag. Logeren is ook mogelijk in het weekend.

openingstabel_de_bonte_shetlander_hoeve.jpg

Wat treft u aan op zorgboerderij De Bonte Shetlander Hoeve?

Veel Shetlandpony’s uiteraard. En daarnaast kippen, schapen, geiten, cavia’s en poezen. Er is een hobbykas waar groenten in wordt geteeld en er zijn weilanden waar de schapen en pony’s in lopen. Elk voorjaar zijn er veel jonge dieren die verzorgd en geknuffeld willen worden.

ik wil meer informatie

Buitenactiviteiten

De pony’s verzorgen, wassen, borstelen en invlechten. Het erf bijhouden. De geiten, varkens en kippen verzorgen met de daarbij behorende werkzaamheden. Ook kan er zomers lekker buiten getekend en geschilderd worden op een schildersezel of gespeeld worden met de andere kinderen op het erf en in de weide. Maar het verzorgen, zaaien en oogsten van de planten en bloemen behoort ook tot de opties. Veel staat echter in het teken van de dieren en hun verzorging. 'Daar zijn we zelf ook het grootste deel van de dag mee bezig,' aldus Tamar. 

Binnenactiviteiten

In de herfst en winter staan de pony’s binnen, de stallen zijn overdekt en de temperatuur is er aangenaam. Op De Bonte Shetlander Hoeve worden ook regelmatig kinderfeestjes gehouden, daar kunnen cliënten mee helpen als ze dat leuk vinden, bijvoorbeeld door drinken in te schenken of mee te helpen de pony’s te versieren. Ook het bereiden van de lunch en bakken hoort tot de mogelijkheden.

Hoe ziet een dag eruit?

De dag begint met het begroeten van de pony’s, ze eten geven en de stallen schoonmaken. De pony’s kunnen gepoetst worden. Rijden is mogelijk voor jonge cliënten, aangezien het kleine paardjes zijn. Wat ouderen cliënten kunnen met de pony’s wandelen of ermee lopen in de rijbak. In het weiland kan ook een balspel gedaan worden. Er wordt gezamenlijk geluncht met een zelf meegenomen lunchpakketje.

ik wil meer informatie

Waarom zorgboerderij De Bonte Shetlander Hoeve begonnen?

Tamar Kapitein is zelf van kleins af aan opgegroeid met dieren. Dus het was geen verrassing dat ze koos voor de opleiding tot agrarisch zorgbegeleidster. Ze rondde deze in 2010 af en begon De Bonte Shetlander Hoeve waar kleine kinderen vertrouwd kunnen raken met pony’s en ze de beginselen van het paardrijden kunnen leren. Ook organiseert Tamar kinderfeestjes. Dat wil ze blijven doen, maar ze wil minderen met de paardrijlessen voor kinderen. Ze is daarom toe aan een nieuw avontuur dat meer aansluit bij haar wensen en dus is ze nu deels een zorgboerderij. 'Als ik zie hoe fijn kinderen het vinden om met de pony’s te kroelen en knuffelen, denk ik dat dat voor iedereen wel geldt.'

Rolstoelen en rollators

Zorgboerderij De Bonte Shetlander Hoeve is niet geschikt voor rolstoelen.

Vervoer

De cliënten komen met eigen vervoer naar De Bonte Shetlander Hoeve. De bushalte ligt op 8 minuten lopen van de zorgboerderij en Arkel heeft ook een station dat op 10 minuten fietsen van de zorgboerderij ligt.

Begeleiding

Tamar Kapitein doet de begeleiding zelf, samen met een collega. Haar man en dochters kunnen ook bijspringen. Er kunnen maximaal zes cliënten per dag terecht.

ik wil meer informatie

Kwaliteitskeurmerk

Tamar Kapitein is bezig met het behalen van het Kwaliteitskeurmerk Zorgboerderijen.

Contactgegevens

Zorgboerderij De Bonte Shetlander Hoeve
Tamar Kapitein
Rietveld 13A
4241 EB Arkel
www.debonteshetlanderhoeve.nl

img 20150523 wa0057

 img 20140514 wa0004

 20150526 204302

Zoek een zorgboerderij

Zorgboerderij De Bonte Shetlander Hoeve

Zorgboerderij De Bonte Shetlander Hoeve