Zorgboerderij De Hereford Hoeve in Lexmond

Doelgroep

Zorgboerderij De Hereford Hoeve in Lexmond richt zich op mensen vanaf 50 jaar die dementeren, die een psychogeriatrische achtergrond hebben of een psychiatrisch ziektebeeld. Maar ook ouderen in een sociaal isolement en ouderen die revalideren na bijvoorbeeld een hersenbloeding, zijn van harte welkom. ‘We bieden hen ondersteunende en adviserende begeleiding,’ zegt Linda de Jong, die zelf een achtergrond heeft als Z-verpleegkundige.

Wanneer bieden wij zorg?

Zorgboerderij De Hereford Hoeve in Lexmond is vier dagen per week open: op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9.00 uur tot 15.30 uur.

zorgboerderij de herefordhoeve lexmond

Wat treft u aan op Zorgboerderij De Hereford Hoeve in Lexmond

De boerderij van Linda en Jaap de Jong is een biologisch bedrijf met vijfendertig vleeskoeien. ‘Dat zijn de zogenaamde ‘Herefordkoeien’,’ legt Linda de Jong uit. ‘Mijn man begon daar ooit als hobby mee en nu staan we in de omgeving bekend als ‘de boeren met die rooie koeien’.’ Naast de koeien heeft Zorgboerderij De Hereford Hoeve in Lexmond ook nog een pony, ezels, kippen, een paar melkkoeien, honden en katten. ‘Allemaal puur voor de hobby,’ zegt Linda.

ik wil meer informatie

Buitenactiviteiten

Linda en Jaap de Jong willen maatwerk leveren aan de cliënten. ‘De één vindt het leuk om te helpen bij het voeren en verzorgen van de dieren, de ander kan enorm genieten van het werken in de moestuin en weer een ander is liever bezig in onze kas. We leggen de mensen niets op en bekijken het van moment tot moment,’ vertelt Linda de Jong.

Binnenactiviteiten

Linda: ‘In de ochtend is de rode draad toch wel het koken. Tussen de middag eten we samen warm en daarvoor halen we de groente uit onze eigen moestuin. Die moet natuurlijk schoon gemaakt, gesneden en gekookt worden.' Er zijn daarnaast diverse huishoudelijke karweitjes zoals afwassen of planten en bloemen verzorgen. Ook wordt er aandacht besteed aan zingen en bewegen.

ik wil meer informatie

Hoe ziet een dag bij de zorgboerderij eruit?

De dagen op De Hereford Hoeve beginnen met een kopje koffie of thee. ‘Dan bespreken we meteen wat we die dag gaan doen. Om 11.00 uur drinken we wat fris en om 12.30 gaan we altijd lunchen.’ Na het eten is er de mogelijkheid om te rusten. Om 14.30 uur wordt er koffie of thee gedronken en eventueel een spelletje gedaan en vanaf 15.30 gaan de cliënten weer naar huis.

Waarom Zorgboerderij De Hereford Hoeve in Lexmond begonnen?

Linda en Jaap de Jong besloten in 2002 om zich aan te sluiten bij Zorgboeren Zuid-Holland. Dat heeft alles te maken met Linda’s achtergrond als Z-verpleegkundige. ‘Ik heb een tijd gewerkt met mensen met een verstandelijke beperking,’ vertelt ze. ‘Omdat ik met mijn man op de boerderij werkte en daardoor niet in een instelling kon werken, besloot ik de doelgroep naar ons te halen. Ik vind het een prachtige combinatie: we zorgen niet alleen voor het landschap, maar ook voor de mensen. Het mooie is, dat je mensen vaak ziet opbloeien tijdens een dag op de Hereford Hoeve. Soms zie ik een cliënt verrassend handig bezig met een activiteit op de boerderij en dan besef ik dat ze dat vroeger vaker hebben gedaan. Dat zijn prachtige momenten. Onbedoeld horen deze mensen toch vaak: dat kan jij niet meer. Bij ons voelen ze zich weer nuttig: ze werken namelijk echt mee op de boerderij.’

Rolstoelen en rollators

Zorgboerderij De Hereford Hoeve in Lexmond is goed toegankelijk voor rolstoelen en rollators. ‘In 2009 hebben we er een nieuw gebouw aangebouwd en dat is helemaal aangepast. Daar is ook een slaapkamer, zodat de ouderen even kunnen rusten als dat nodig is.' Het hele terrein is ook verhard.’

Vervoer van en naar Zorgboerderij De Hereford Hoeve

‘Wij halen de mensen grotendeels zelf op en brengen ze ook weer terug,’ zegt Linda.

Begeleiding

Er kunnen per dag maximaal tien mensen terecht op Zorgboerderij De Hereford Hoeve in Lexmond. Die worden begeleid door Linda en Jaap de Jong en twee vaste krachten.

Kwaliteitskeurmerk

Zorgboerderij De Hereford Hoeve in Lexmond heeft het Kwaliteitswaarborg Zorgboerderij.

ik wil meer informatie

Contactgegevens 

De Hereford Hoeve
Linda de Jong
Kortenhoevendijk 18 B
4128 LZ Lexmond
0347-341656
www.herefordhoeve.nl

 

Zoek een zorgboerderij

Zorgboerderij De HerefordHoeve

Zorgboerderij De HerefordHoeve
Grotere kaart weergeven