Zorgboerderij De Zuidpunt in Dordrecht

Doelgroep

Zorgboerderij De Zuidpunt is vooral gespecialiseerd in de opvang van mensen met een psychiatrische achtergrond, maar ook mensen met een verstandelijke beperking zijn welkom. ‘Wat niet wil zeggen dat andere mensen niet welkom zijn,’ voegt Corstiaan den Boer daar aan toe. Op het terrein van De Zuidpunt bevindt zich ook een nevenlocatie 't Keerpunt. Bij 't Keerpunt staan werkzaamheden ten behoeve van reïntegratie centraal. Bij De Zuidpunt is het werk vooral belevingsgericht.
Meer informatie over 't Keerpunt vindt u onderaan deze pagina.

Welke zorg bieden wij en wanneer?

De zorgboerderij van Corstiaan en Johanna den Boer is vier dagen per week geopend: op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 uur tot 15.30 uur.

zorgboerderij de zuidpunt

Wat treft u aan op de boerderij?

De Zuidpunt ligt op het eiland van Dordrecht, niet ver van het Hollandsch Diep en de Moerdijkbrug. Op de boerderij worden tarwe, suikerbieten en vollegrondsgroenten als sla, andijvie en koolsoorten verbouwd. Verder lopen er veel dieren rond op de boerderij: 200 kippen, een ezel, twee varkens, vijftig schapen, acht konijnen, één pauw en een parkiet.

ik wil meer informatie

Buitenactiviteiten

Op de zorgboerderij helpen de cliënten bij het voeren en verzorgen van de dieren. Verder kunnen ze aardappels rooien, sorteren, afwegen en in plastic zakken doen, het land bewerken, pompoenen zaaien en oogsten of plantjes stekken. De cliënten werken ook in de boomgaard en de kruidentuin. 

Binnenactiviteiten

Ook binnen is er genoeg te doen op zorgboerderij De Zuidpunt. Zo draaien de cliënten kantinedienst, waarbij ze de lunch en de koffie verzorgen, of ze helpen in de winkel, waar eigen producten en kazen van een buurtboerderij worden verkocht.

Hoe ziet een dag eruit?

De dag is gestructureerd op zorgboerderij De Zuidpunt. In de ochtend wordt eerst koffie gedronken en worden de taken verdeeld. ‘Op een groot bord staat wat er die dag gedaan moet worden. Cliënten kiezen dan zelf wat ze willen doen. Vaak doen ze ’s ochtends iets anders dan ’s middags,’ vertelt Corstiaan den Boer. Om 11.00 uur is er een koffiepauze, om 12.30 uur wordt er altijd geluncht en om 14.00 uur is er weer een koffiepauze.

ik wil meer informatie

Waarom een zorgboederij begonnen?

Johanna en Corstiaan zijn in 2004 met de zorgboerderij begonnen toen vanuit het psychiatrisch ziekenhuis De Groote Rivieren de vraag kwam. ‘Johanna had zelf lang in de psychiatrie gewerkt als verpleegkundige,’ vertelt Corstiaan. ‘Inmiddels heb ik zelf ook een opleiding afgerond.’ Binnenkort viert De Zuidpunt zijn tienjarig jubileum als zorgboerderij. ‘Het bevalt nog steeds erg goed,’ zegt Corstiaan den Boer. ‘We benaderen mensen positief en bieden ze structuur en vertrouwen. En dat heeft resultaat: je ziet de cliënten tijdens een dagje Zuidpunt écht opleven.’

Rolstoelen en rollators

De Zuidpunt is minder geschikt voor rolstoelen. ‘Een rollator zou eventueel wel kunnen,’ zegt Johanna den Boer.

Vervoer

De cliënten van De Zuidpunt komen op eigen gelegenheid naar de zorgboerderij of worden opgehaald en weer thuis gebracht.

Begeleiding

Er kunnen maximaal zestien mensen terecht op zorgboerderij De Zuidpunt. De cliënten worden begeleid door Corstiaan den Boer, een vaste kracht en een aantal vrijwilligers en stagiaires.

Kwaliteitskeurmerk

Het Kwaliteitskeurmerk Zorgboerderijen is aanwezig.

ik wil meer informatie

Contactgegevens

De Zuidpunt
Corstiaan den Boer
Polder Oudendijk 2A
3329 LL Dordrecht
06-37192767
Website De Zuidpunt

Locatie 't Keerpunt

Op het terrein van De Zuidpunt bevindt zich ook een nevenlocatie 't Keerpunt. Bij 't Keerpunt zijn de activiteiten arbeidsmatig en gericht op reïntegratie. De activiteiten bij 't Keerpunt bestaan onder andere uit terrein onderhoud, schuren en houtkloven. Deze activiteiten zijn geschikt voor mensen vanaf 15 jaar met een burn-out of een afstand tot de arbeidsmarkt die graag ontwikkelingsgericht willen werken. 

Contactgegevens

't Keerpunt
Xander Bonninga
06 - 48 01 29 97
Website 't Keerpunt

Zoek een zorgboerderij

Zorgboerderij De Zuidpunt