Zorgboerderij en paardenmelkerij Hoeksche Waard

Doelgroep

Bij zorgboerderij Hoeksche Waard biedt Bianca van der Giessen dagbesteding aan mensen vanaf 18 jaar met een verstandelijke en/of een sociaal- emotionele beperking, mensen met een burn-out en mensen in een sociaal isolement. 

Welke zorg bieden wij en wanneer?

De zorgboerderij is geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur. Het is ook mogelijk om alleen ’s ochtends of ’s middags te komen.

openingstabel_hoeksche_waard.jpg

Wat treft u aan op Zorgboerderij Hoeksche Waard?

Paardenmelkerij en zorgboerderij Hoeksche Waard vindt u midden in de polder in Strijen, ook wel ‘Het oudeland van Strijen’ genoemd. Bij Hoeksche Waard vindt u stallen waar ongeveer 15 paarden en pony’s staan. Ook lopen hier een poes, een hond en 2 geiten rond. Op hetzelfde terrein hebben zij een eigen winkel, hier worden paardenmelk, paardenmelkproducten en verzorgingsproducten op basis van paardenmelk verkocht. Ook wordt er openhaardhout verkocht. 

ik wil meer informatie

Activiteiten

De dagindeling bestaat uit een gestructureerd activiteitenaanbod, waarbij de activiteiten zijn gericht op de begeleidingsbehoefte en mogelijkheden van de zorgvrager. De werkzaamheden worden zoveel mogelijk op de persoonlijke interesses afgestemd. 'We kijken vooraal naar wat de mogelijkheden zijn en focussen ons niet op de beperkingen' voegt Bianca toe.

De voornaamste werkzaamheden op de zorgboerderij bestaan uit het assisteren bij het melken van de paarden, de stallen uitmesten en onderhouden. Maar uiteraard moeten ook de pony's, veulens, geiten en de andere kleine dieren gevoerd en verzorgd worden. Naast de stallen hebben ze ook nog een winkeltje en een kantine, die moeten onderhouden en schoongehouden worden net zoals het erf. Regelmatig moet ook het gras gemaaid worden of wordt er hout gekloofd.

Hoe ziet een dag bij Zorgboerderij Hoeksche Waard eruit?

'Elke dag is bij ons in grote lijnen hetzelfde, dit geeft veel rust en structuur' vertelt Bianca. 'In de ochtend drinken we eerst wat met elkaar en dan bespreken we hoe de dag er ongeveer uit zal zien. Als eerste gaan wij met elkaar de grote loopstal waar de melkpaarden in staan schoonmaken en hooi en brokken voeren aan de paarden.' Om half 11 is er een koffiepauze. Hierna gaan ze melken en worden er vaak wat klusjes afgemaakt die nog niet klaar zijn van de ochtend. Vervolgens is het tijd om te gaan lunchen, dit doen we gezamenlijk om half 1. ’s Middags worden er verschillende klussen gedaan, dit kan wisselen van stallen uitmesten en de paarden verzorgen tot het erf onderhouden of  hout kloven. Hierna worden de paarden nog een keer gemolken en gevoerd. De dag sluiten ze om half 4 gezamenlijk af met een drankje.

ik wil meer informatie

Waarom een zorgboerderij begonnen?

In 2007 zijn Bianca en haar man Martin gestart met de zorgboerderij. 'Waarom we op het idee zijn gekomen om een zorgboerderij te starten?' vraagt Bianca, 'nou eigenlijk is het gaan kriebelen bij ons toen we in 2006 in aanraking zijn gekomen met een zorgboerderij en we daar zagen hoe mooi en dankbaar werk het is. We hebben eerst de tijd genomen om ons te oriënteren om te kijken wat het praktisch zou inhouden als we een zorgboerderij naast onze bestaande paardenmelkerij wilden gaan starten. Vervolgens hebben we de nodige diploma's behaald en konden we in 2007 starten met onze zorgboerderij.' Zij wilden hun paardenmelkerij graag openstellen voor dagbesteding omdat zij alle mooie en leuke dingen van het bedrijf graag met andere wilden delen. Ze vinden het belangrijk om mensen de gelegenheid te bieden om wat van het buitenleven mee te maken en daarnaast ook op een prettige manier inhoud te kunnen geven aan een zinvolle dagindeling. Het bieden van gezelligheid, voldoening en rust staan centraal. De paardenmelkerij is kleinschalig en rustig gelegen met relatief veel handwerk: een ideale combinatie met de zorgboerderij. De kleinschaligheid en de regelmaat van taken kan een duidelijke bijdrage leveren aan een positieve ontwikkeling van de cliënt. 'Dit vinden wij ontzettend mooi om mee te maken en dit is dan ook 1 van de redenen waarom wij in 2007 zijn begonnen met de zorgboerderij’, benadrukt Bianca. 

Rolstoelen en rollators

Zorgboerderij Hoeksche Waard in Strijen is niet geschikt voor rolstoelen en rollators.

Vervoer

Het vervoer naar de zorgboerderij wordt door de hulpboeren zelf geregeld.

Begeleiding

De cliënten worden begeleid door Bianca van der Giessen. Bianca heeft het MBO diploma ‘Ondernemer zorgbedrijf dier’ behaald en daarnaast inmiddels al ruim tien jaar ervaring in het begeleiden van cliënten. De groep bestaat uit maximaal 5 cliënten zodat er ook tijd is voor persoonlijke aandacht.. Wat het werk voor Bianca zo leuk maakt? Zo kan zij de mooie en leuke dingen van haar eigen bedrijf met anderen delen. 

Kwaliteitskeurmerk

Zorgboerderij Hoeksche Waard is in het bezit van het kwaliteitskeurmerk.

ik wil meer informatie

Contactgegevens

Zorgboerderij en paardenmelkerij Hoeksche Waard
Bianca van der Giessen
Oudendijk 62
3291 LN Strijen
078 - 8426847
06 - 10813150 

morena_en_zarena_wei.jpg veulenstal.jpg
 20180305_071453.jpg paarden.jpg

Zoek een zorgboerderij

Zorgboerderij Hoeksche Waard

Zorgboerderij Hoeksche Waard