Terug naar overzicht
Zorgboerderij Media

BRANDWIJK • Jenneke Voois (25) uit Alblasserdam wist als jonge tiener al precies wat ze wilde: later een zorgboerderij runnen. Op zaterdag 29 september komt haar droom uit. Dan opent ze Zorgboerderij De Donkse Hoeve in Brandwijk.

Als ze voor anderen kan zorgen, is Jenneke in haar element. Ze volgde een opleiding tot verzorgende IG, werkte bij de Lange Wei in de thuiszorg en in Huis de Merwede in Sliedrecht.

Zandrug
Ook in haar vrije tijd helpt ze ouderen. "Ik moet wel eens oppassen dat ik mezelf niet vergeet", vertelt ze in de huiskamer van haar zorgboerderij. Buiten rijdt een trekker voorbij. Vanaf De Donk, een eeuwenoude zandrug van meer dan 4 meter hoog, heb je uitzicht over de weidse polder. Het is de plek waar Jenneke opgroeide en waar ze nog steeds graag komt.

Rust en ruimte
Al jong zag Jenneke de mogelijkheden. "Op een boerderij kun je meer bieden: ruimte, rust, dieren en natuur om je heen. In een gewoon tehuis mis je dat allemaal. Bewoners vervelen zich dan eerder. Hier kun je bijvoorbeeld zeggen: ga maar met mijn vader mee, kalfjes voeren. We bieden hier huiselijkheid. En iedereen kan zichzelf zijn. Ik kan ieder wat bieden naar zijn behoefte."

Niet alleen
Hoe kan ze al zo jong een zorgboerderij voor dagbesteding opzetten? "Ik ben om tafel gegaan met mijn ouders en opa. Je kunt dit niet alleen. Opa Mourik van bijna tachtig heeft heel veel gedaan en wist overal mensen vandaan te halen. Straks blijft hij vrijwilligerswerk doen. Mijn ouders vinden dit ook leuk."

Ze kijkt om zich heen, naar het oude orgel in de hoek, de gloednieuwe landelijke keuken, de lange tafel. "Dit was ooit een wagenschuur voor opslag en trekkers. Er stonden wat caravans. Drie jaar geleden ben ik begonnen met het papierwerk en ongeveer een jaar geleden zijn we begonnen met verbouwen. Ik heb me aangesloten bij de Stichting Zorgboeren Zuid-Holland."

Spannend
Zes aanmeldingen kreeg Jenneke al binnen. "Op maandag 1 oktober komen de eerste cliënten. Ik vind het een beetje spannend. Gaat het allemaal goed? Wel heel erg leuk, ik heb er zin in. En ik voel me heel erg verantwoordelijk." Waarom werkt ze graag met ouderen? "Vanwege de waardering die ik van hen krijg. Je betekent wat voor hen. Ouderen hebben levenservaring, je kunt van hen leren. En ze kunnen dingen soms op een grappige manier zeggen of doen. Daarbij komt: doordat ze dingen zelf niet meer kunnen, zijn ze aanhankelijk."

Terras
Rondom de zorgboerderij ligt een eigen terrein met hekken en hagen rondom. Openslaande deuren van de huiskamer komen uit op een groot terras. "Als mensen de deur uitstappen, staan ze niet gelijk bij de trekker."

Dagindeling
Hoe zullen de dagen eruitzien? "Mensen komen om half tien aan. Om tien uur doen we een bakkie, daarna kunnen we een spelletje doen en met de voorbereidingen voor het eten beginnen. Cliënten kunnen helpen met koken als ze willen. Na de warme maaltijd kunnen ze rusten of wandelen. Daarna doen we een activiteit, bijvoorbeeld bloemschikken, bonbons maken, bij de koeien kijken of wat lezen. We gaan ook taarten maken voor Gasterij De Donk hiernaast. Om half vier ronden we af."

Jenneke gaat de zorg verlenen samen met haar vriendin Marijke Verweij-Muilwijk, die dezelfde zorgopleiding volgde. "We reden vroeger altijd samen naar school." Door het aanbod van dagbesteding willen ze mantelzorgers ontlasten. Er is plaats voor 15 à 20 cliënten. Voor het vervoer van cliënten uit de regio Alblasserwaard heeft Jenneke vrijwilligers gevonden. Voor meer informatie: 06-43434436 of zorgboerderijdedonksehoeve@hotmail.com.