Martijn en Maaike Sparnaaij op hun zorgboerderij
Door Rianne de Leede
Op een mooi plekje in de ‘boterpolder’ ligt het bedrijf van Martijn en Maaike Sparnaaij. Een melkveebedrijf met ongeveer 65 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Van de eigen melk maken ze ook echte Goudse boerenkaas en allerlei kruidenkaasjes. Deze worden verkocht in het knusse winkeltje aan huis.
Kleinschalige ouderenzorg
Martijn en Maaike Sparnaaij zijn in 2008 met hun kinderen op de boerderij komen wonen. In 2010 werd de boerderij uitgebreid met zorg voor kinderen met een beperking. Na verloop van tijd ontdekte Maaike dat de ouderenzorg, waar ze al jaren ervaring in had, beter bij haar paste. Sinds 2013 is de doelgroep gewijzigd en biedt Maaike dagbesteding voor ouderen met een vorm van dementie.
Een kleinschalige zorgboerderij, vertrouwde gezichten.
De zorgboerderij is twee dagen per week open, op dinsdag en donderdag. Op die dagen ontvangt Maaike een klein groepje oudere deelnemers. Ze kiest bewust voor kleinschaligheid, maximaal 6 personen per dag. Met een kleine groep is er ruimte voor rust en persoonlijke aandacht. Bij dementie is het belangrijk om vertrouwde gezichten te zien en prikkels te beperken. Maaike vindt het belangrijk dat ze zelf het aanspreekpunt kan zijn en de mensen persoonlijk thuis op kan halen. Niet met een busje, maar met een gewone auto.
Maaike: ”Dan kom ik bij een mevrouw aan de deur om haar op te halen en zegt ze ‘o ja, jij bent het!’, met een lach op haar gezicht. Mooi toch! Het zijn van die kleine dingen waarmee je het verschil kunt maken voor iemand!”
Maaike regelt de meeste dingen rondom de zorg. Martijn is op de zorgboerderij op de achtergrond aanwezig. Hij is gewoon aan het werk op het bedrijf, maar komt dagelijks mee koffiedrinken en eten bij de groep. De deelnemers waarderen dat en kennen de zorgboer daardoor goed. Het levert mooie gesprekken en gezelligheid op. Daarnaast is het prettig dat hij beschikbaar is als er iets onverwachts gebeurt.
Kijken naar het belang van de deelnemer
“Zorg op een boerderij heeft grote voordelen. De natuur, het buiten zijn, zinvolle activiteiten in het gewone boeren leven, maar ook begeleiding en hulp bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen of persoonlijke verzorging. Als het nodig is, help ik iemand even bij het toilet. Bij andere vormen van zorg, zie je die combinatie meestal niet. Dan is b.v. een zorgmaatje voor de activiteiten en de thuiszorg voor de verzorging.”
Maaike ziet dat er nog meer samengewerkt zou kunnen worden. “Soms moet je daarvoor buiten je eigen aanbod kijken. Ik probeer altijd het beste te doen voor een deelnemer, ook als dat betekent dat ik iemand doorverwijs naar andere zorg, als dat beter bij iemand past. Ook probeer ik contact te houden met familie, casemanager of thuiszorg. Met elkaar kunnen we de beste zorg leveren om iemand met dementie heen.”
Samen met stichting ZBZH
Martijn en Maaike werken al samen met de stichting sinds de oprichting. Maaike: “Het is fijn dat we een vast aanspreekpunt (zorgcoördinator) hebben, met wie we dingen kunnen overleggen of bespreken. Ook neemt de stichting een deel van onze administratie over, zodat ik mij vooral bezig kan houden met de cliënten zelf. Dat is wat ik graag doe.”
Maaike vindt het prettig om via de stichting contacten te hebben met andere zorgboeren met dezelfde doelgroep. Ze kan daarmee ervaringen en adviezen delen of scholing volgen. Een ander pluspunt vinden Martijn en Maaike dat de stichting contacten met gemeenten onderhoudt en de zorgcontracten afsluit.
Ook voor de mantelzorgers
“Veel mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven en zo lang mogelijk thuis blijven wonen, ook met een diagnose dementie”, vertelt Maaike. “Dat is mooi, maar ook vaak zwaar voor mantelzorgers. Door de dagbesteding helpen we mensen het zo lang mogelijk vol te houden. Het is mooi om te zien dat mensen er door geholpen worden. Dat mantelzorgers blij zijn dat hun partner of ouder het fijn heeft op de boerderij. Zodat zij met een gerust hart even op adem kunnen komen. Dan levert onze dagbesteding een bijdrage aan twee kanten!”
Multifunctioneel bedrijf
Als echte ondernemers, wat zorgboeren vaak zijn, hebben Martijn en Maaike plannen voor iets nieuws op hun bedrijf: een aantal camperplaatsen. Hier kunnen eigenaren van campers een paar dagen verblijven en daarna weer doortrekken naar de volgende plek. De aanleg van het pad voor de campers in inmiddels gestart.
Maaike: “Ik hoop nog lang kleinschalig te blijven. Dat past bij ons hele bedrijf. We bieden een combinatie aan: het boeren leven, de zorg, het kaaswinkeltje en straks de camperplaats. Het is laagdrempelig. Er komen verschillende mensen op het erf en er is tijd voor een praatje of even kijken bij de dieren. Dat vinden mensen leuk.
We vinden het een ideale combinatie. Het weidse uitzicht, de ruimte, de dieren én vertrouwde gezichten, maar ook een beetje reuring en betrokken blijven bij de maatschappij. We hopen dat ook zorgorganisaties en gemeenten die kleinschaligheid belangrijk blijven vinden en ruimte blijven bieden aan cliënten die daar gebruik van willen maken.”