Terug naar deelnemers

Dieco


Omschrijving

Dieco werkt alweer ruim 4 jaar op zorgboerderij Keet by Peet in Meerkerk. Graag neemt hij jullie mee in zijn verhaal!

 

Vertel eens Dieco, wie ben jij?
Ik ben Dieco, 17 jaar en ik kom uit Noordeloos. Ik kom sinds 4,5 jaar bij zorgboerderij Keet by Peet in Meerkerk, bij zorgboerin Petra. Ik ben hier op zaterdag om de week en in de vakanties 2 dagen per week.

 

Hoe ziet je dag eruit als je hier bent?
Eerst doen we een bakkie. Dan praten we bij en overleggen we over wat we gaan doen. Dan ga ik met de dieren aan de gang. Om 11 uur doen we weer een bakkie. Na het tweede bakkie ga ik in de tuin of in de kas werken of hout halen. Meestal mag ik kiezen, maar grote projecten doen we samen.

                                    ‘Eerst doen we een bakkie’

 

 We hebben een planning, dat vind ik fijn, maar soms komt er iets tussendoor. Die schakeling vind ik mooi, dan zet ik gelijk de knop om en doe wat nodig is. We gaan ook wel eens ergens heen. Zo hebben we geholpen met de rommelmarkt. We hebben de spullen van de karren in de loods gebracht. We zijn met acht op zaterdag. Je bent de hele dag met elkaar en je bouwt een band op. Je weet wat je aan de ander hebt.

                                    ‘Je bouwt een band op met elkaar’

 

 Ik ga op de fiets naar de zorgboer. Soms ga ik op mijn gemak, ‘even rustig wakker worden’. Soms weet ik dat ik gelijk iets moet doen en dan trap ik hem op zijn staart.

                                    ‘Even rustig wakker worden’

 

Je komt hier al vanaf het begin. Er veel veranderd. Het is erg mooi geworden hier. Wat heb jij daar allemaal aan gedaan?Ik heb meegeholpen met opbouwen. Met de kas bouwen en het kippenhok, de kippen vangen en de dieren verzorgen. Er is een nieuwe ruimte gebouwd. Dat hebben we met elkaar gedaan, steeds een stukje.

 

Heb je hier dingen geleerd?
Ik heb geleerd om mezelf beter te beheersen. Vroeger trok ik gelijk mijn mond open als er iets gebeurde. Ik kan nog steeds wel mijn mening zeggen, maar nu op een andere toon. Ik denk er meer over na. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer.

 

Leer je hier ook praktische dingen zoals afwassen?
Daar zijn we wel mee bezig ja. Ik wil over een paar jaar graag begeleid gaan wonen en dan heb ik dat ook nodig.

 

Petra, hoe zie jij Dieco op jouw boerderij?
Ik ben heel trots op Dieco. Ik heb Dieco zien ontwikkelen en groeien. Hij is altijd vrolijk en gemotiveerd. In het begin was zijn energiepijl niet hoog, nu heeft hij meer energie. Dieco durft duidelijk voor zijn mening op te komen. Dat was ook wel eens moeilijk.

Vier keer per jaar hebben we een vergadering. Dieco heeft altijd inbreng. Hij denkt mee en staat open voor nieuwe dingen. Hij is inzetbaar en werkt goed samen. Hij heeft hier vrienden gemaakt.

Dieco staat voor je klaar. Hij zegt altijd ‘als je mij nodig hebt, dan bel je me maar’. Zo gaf hij bijvoorbeeld een rondleiding (op zijn klompen) op zijn vrije dag. Dat was omdat toen de burgemeester kwam. ‘Dat regelt hij gewoon even binnen één dag met zijn school en ouders’.

                                     ’Als je mij nodig hebt, dan bel je me maar’

 

Dieco: In de meivakantie hebben we de fietstunnel in Meerkerk geschilderd en tussen de middag gingen we eten bij de Mac. We mochten een kunstenaar helpen met ontwerpen. We hebben het gras en de lucht geschilderd en dingen van Meerkerk, de kerktoren en de watertoren. Ook staat er ‘Welkom in Meerkerk’. Bij de opening mochten wij onze naam eronder zetten. De meesten stonden daar op hun gympen, maar ik gewoon op mijn klompen.  

 

 Stel dat de zorgboer er niet zou zijn, wat zou je dan doen?
Dan zou ik veel thuis zitten. Soms ga ik met mijn vader op pad om schapen te scheren. Tijdens corona zat ik thuis en zocht een hobby. Ik heb een kas gevraagd voor mijn verjaardag. Dat heb ik hier geleerd en kan ik thuis nu ook zelf doen.

 

Denk je dat de zorgboerderij een goede plek is voor mensen?
Ja, bijvoorbeeld als jongens veel gamen. Hier ben je actief aan het werk. Of bijvoorbeeld als je iets niet durft en nu wel zoals vieze handen maken. Door een houding van ‘niet zeuren maar aanpakken’. Die nuchterheid heb ik altijd al gehad.

 

Foto Dieco2